Rogalistické toulky 2023

Rogalistické toulky r. 2023

Vzpomínám , že staří piloti říkali , co nenalétáš do konce května, tak to už nedohoníš. Je  pravdou  ale, že poslední roky bývá takovým největším leteckým počinem naší party rogalistů čundr přes republiku za Milanem Náhlíkem , který několik posledních let organizuje Rogalistický kemp na různých letištích, například Strakonice , Hodkovice nad Popelkou , Teplice a loni to byl Cheb . Akce se koná vždy v období svátků na začátku července . Letos naše řady posílil Jenda ze Stichovic s vírníkem a v průběhu se přidal ještě Luděk z Vyškova na Zenairu CH 701.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moravská parta se slétla 2.7. odpoledne ve Stichovicích . Jenda zvaný Šedivák  nám opět připravil něco dobrého na zub , k pití se také něco našlo a tak se až zde  dohodl cíl první etapy na pondělní ráno a tím bylo Velké Poříčí u Hronova . Letos vzal Peťa sebou kameramana a muzikanta v jedné osobě, Martina a tak vznikl i pěkný záznam , na který bude odkaz pod příspěvkem .

3.7.  ráno po 6 hodině startuje 8 rogal a 1 vírník na trasu Moravská Třebová , Lanškroun , Žamberk, Nové město nad Metují , Náchod , Hronov a letiště Velké Poříčí . Po zaparkování strojů je další starostí vždy  sehnat krmení pro stroje a piloty a tak se parta vydává , tentokrát pěšky dolů do města s kanystry hledat benzínku a nějakou hospodu . V průběhu dopoledne po vyhodnocení počasí byla určena ještě jedna etapa na pondělí a to přelet na letiště Všeň u Turnova .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Před 19 hodinou naše parta odlétá z Velkého Poříčí na trasu Červený Kostelec , Nová Paka ,Lomnice nad Popelkou, Hrubá Skála a chvíli po 20 hodině přistáváme ve Všeňi . Po zabydlení se přemisťujeme k místním rybníkům kde se nachází pěkné osvěžovny a každý podle chuti si dává něco dobrého k jídlu a pití , k tomu nám Martin hraje a zpívá a je veselo .

Poněvadž je ve Všeni i dobré koupání  tak tam trávíme i následující den tj. úterý 4.7. V průběhu dne se však z důvodu přibližující se fronty,  rozhodujeme přesunout v podvečer blíž k Chebu a cílem tohoto dne je letiště Charvátce u Loun . Takže se loučíme s kamarády ve Všeni a před 19 hodinou startujeme směrem na Bezděz , Terezín , Lovosice a po 20 hodině přistáváme v Charvátcích. Poněvadž jsme byli ohlášeni tak nás čeká každého sklenice zlatavého moku na přivítanou od místních pilotů . U letiště je pěkná hospůdka a za menší poplatek se můžeme i osprchovat teplou vodou. Večer s příjemnou partou místních štamgastů za hudebního doprovodu uběhne jako voda . Na noc uléhá každý kde to jde a většina nás si ustlala rovnou tam kde jsme seděli , pod pergolou hospůdky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trasa na 5.7. byla jasná , start za svítání, abychom byli včas před přicházející frontou v Chebu . Před půl šestou ráno je už naše parta ve vzduchu a nasazujeme kurz Žatec , Podbořany , Toužim , Bečov nad Teplou , Kynšperk nad Ohří a kolem 7 hodiny dosedáme na letiště Cheb . Jsme tu poměrně brzy a tak se postupně vítáme tak jak se přítomní účastníci probouzí . Stroje rychle uvazujeme , protože fronta je už blízko , ta nakonec přešla asi během 2 hodin dopoledne  a zastihla nás až když jsme seděli v restauraci pod letištěm . Zde nám Milan zajistil stravování a dost nás bavil svérázný provozní , který měl svůj styl objednávání jídel, ale všechna čest nikdy se dlouho nečekalo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Večer nám Milan s kamarády připravil hudební produkci ve stylu country a hospodský každému co si přál k jídlu , někteří si dali knedle na vajíčku a asi byly dobré , protože Mára vypucoval plech, na kterém byly připraveny , tak dokonale , že jej snad nemuseli ani umývat .

Loni se nám všem líbila vodácká vložka do našeho poletování a tak nám Milan na 6.7. objednal od 11 do 18 hod 2 rafty . Do místa nalodění se jelo vlakem z Chebu do Královského poříčí , na místě jsme byli o něco dřív, tak došlo na doplňování tekutin což se později projevilo několika zastávkami v průběhu plavby . Zážitek z plavby umocněn hudební produkcí Martina a společným békáním pro obveselení kolem plujících vodáků a samozřejmě krásné scenérie kolem řeky Ohře se myslím všem líbily . Až tedy na Luďka , který dosud nepolíbený vodou prohlašoval , že už ho víckrát s náma na vodu nikdo nedostane. O naší dobré náladě vypovídají fotky , kterých jsem udělal snad nejvíc za celý oblet , ovšem taky nemusely být žádné , poněvadž v průběhu plavby jednou nedobrovolně opustil palubu se mnou i foťák , který skončil na dně řeky . Díky však dobrému zraku Petra se ho podařilo najít a poněvadž je vodotěsný tak byla dokumentace zachráněna . Naše vodní putování  přes Loket nad Ohří skončilo v Karlových Varech před 18 hodinou a stihli jsme vrátit rafty včas jen díky průběžnému dopingu Valašského sršáně a jiných tekutin jež se nacházely na palubách obou plavidel a , které jsme si průběžně půjčovali . Návrat na letiště proběhl opět vlakem z nádraží Karlovy Vary –Dvory do Chebu . Na letiště nás odvezla děvčata , která už tradičně tráví dovolenou s Milanem na jeho akcích . Večerní posezení a zpívání při kytaře v letištní klubovně završilo náš pobyt v Chebu , je tam parta příjemných pilotů a doporučuji toto letiště s dlouhou historií navštívit .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Návrat 8.7. byl naplánován s mezipřistáním v Rokycanech , kde se perfektně tankuje . Takže start 8.7. proběhl chvíli po východu slunce a trasa vedla kolem lázní Kynžvart , Mariánských lázní , předměstím Plzně a v 6.30 jsme už dosedali v Rokycanech .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Jenda měl nějaký problém s motorem a tak nám uletěl , protože musel letět skoro na plný plyn . Snažil se v Rokycanech něco řešit s motorem a tak start na další etapu vyšel na cca 7,40 , letělo se směrem na Hořovice  kolem hradu Karlštejn na Malou a Velkou Ameriku a jelikož Jendovy technické problémy pokračovaly , tak jsme s ním solidárně přistáli na letišti Bubovice . Zde Jenda opět provedl nějaký zákrok na jeho vstřikovacím systému a po odzkoušení se šlo do vzduchu . Start z letiště Bubovice byl zajímavý , plocha je příčně zvlněná a asi až druhá nebo třetí mulda mě poslala do vzduchu . Nedlouho po startu Jenda hlásil do vysílačky , že problém přetrvává a zase nám uletěl . Z Bubovic naše trasa vedla na Davle a soutok Vltavy a Sázavy a podél klikatící se Sázavy  směrem na Vlašim . Po pravé ruce jsem vyfotil pěkný zámek a až posléze jsem zjistil , že to byl zámek Konopiště . Před Humpolcem jsme letěli už podél D1 a v Jihlavě byla na zemi celá skupina kolem 10 hod.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V Jihlavě se nám opět dostalo pěkného přivítání v areálu Letecké farmy Svobodových  , sám pilot , konstruktér historických replik Petr Svoboda, nám každému osobně přinesl stopečku dobré slivovice a to rozhodně potěší . Je to místo , které každý rok navštěvujeme při již tradičním sletu LAA a kde je nám vždy dobře .  Tentokrát jsme, u Radky nenocovali , ale strávili jsme tu část dne něco pojedli a popili ze zásob hostitelky . Někteří i dospávali , co nestihli v noci , že Jendo?  V průběhu dne kluci z jihu navrhli zakončit oblet u Petra v Petrově a tak se dohodl přesun z Jihlavy do Strážnice, abychom to k Petrovi měli blíž.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V 17 hodin nás startovalo na jih už o 2 účastníky míň , Jirka  z Oázy už musel nutně nastoupit do pracovního procesu a Petr z Valmezu  také spěchal domů .Ovšem situace k pěknému výletu využili 3 rogalisté z Letovic , Ivoš , Rosťa a Zdeněk , co s námi neletěli oblet a přiletěli posílit naše řady alespoň na závěrečný večírek .  Načasování přistání bylo téměř dokonalé , protože kluci přiletěli z Letovic současně s námi a všichni jsme sedali ve Strážnici v rozmezí několika minut cca v 18. 45 .

Po zakotvení strojů a zaplacení přistávacího poplatku si nás Petr s tátou postupně převezl domů , kde se konalo závěrečné posezení a tak trochu zhodnocení našeho putování . Pohostinnost kamarádů  a krásné prostředí bylo pěknou tečkou naší společné akci . Někteří kluci se ke spánku odebrali do Strážnice na letiště a zbytek se různě uložil u Petra . Ráno nám paní domu připravila i snídani , takže zůstáváme velkými dlužníky .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ranní let domů byl za odměnu , rozdělili jsme se na dvě skupiny , já s Jendou jsme letěli přes Kyjov a zbytek to vzal kolem Pálavy , přes Ivančice kolem Brna . Jenda se před Letovicemi odpojil a nabral kurz do Stichovic  . rogalistické hejno dosedlo v Letovicích v krátkém rozmezí . Stroje do hangáru , krátké posezení a sdílení zážitků a jede se domů .

Ten popis co jsem se snažil přenést do tohoto příspěvku nemůže vyjádřit všechny ty pocity a emoce co zažíváme s naším sportem . Parta co se utvořila na Moravě, posunula určitě hranice rogalistického poletování na vyšší úroveň . Samozřejmě na paty nám šlapou v těsném závěsu zápaďáci v čele s Karlem Kaštánkem.

Konečná sumarizace 8.7. přelet z Chebu s mezipřistáními až do Strážnice a celkem za oblet krásných 1024 km vzduchem a 24 km po Ohři na raftech, tož pěkné toulání to bylo.

Z dalších  akcí r. 2023, kterých jsem se zúčastnil , bych chtěl už jen  připomenout 26.8. tradiční slet LAA v Jihlavě , jako jediný rogalista z Letovic a na celém sletu jsme byli myslím pouze 3 rogala a to já , Karel Kaštánek z Hor a Zbyněk Adam z Nymburka .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

Další supr akcí byla návštěva Slovenska a to konkrétně u Štefana Markuše v Horné Seči , která druhý den navazovala na letecký den v Kyjově . Bylo by to určitě na další článek , ale zúžím to pouze na výčet trasy našeho letu 8.9. 2024 a 9.9. 2024. , z Letovic letím já a Marek .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start 6 hod. 8.9.  Letovice  mezipřistání Dolní Bojanovice  dále pokračujeme směr  Senica, Jablonica , Trstín , Smolenice , kolem Trnavy ,před Dunajem čurací mezipřistání ,  pod Šamorínem nalétáváme tok Dunaje , přes Gabčíkovo , podél Dunaje ke Komárnu kde se stáčíme na Hurbanovo , Levice , před Levicemi kolem  11 hod. přistáváme na soukromé ploše v Horné Seči .

Pohostinnost Štefana a jeho partnerky byla nadstandardní , díky nim jsme strávili i část dne v termálních lázních Podhájská a jsme velkými dlužníky .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

V podvečer start 17.50 Horná Seč  , Mochovce , Nitra  , Hlohovec , Brezová pod. Bradlom  , Mohyla M.R.Štefánika  , v 19 hod. přistání na ploše Vankovia u Myjavy, zde se koná malý slet rogalistů jehož hlavními účastníky je naše parta . Tady také nocuje a ráno 9.9.  startujeme na rádiem  komentovaný přelet ze Slovenska do Kyjova s komentátorem Tomášem , který nám představil některé zajímavosti Slovesko- Moravského pomezí . Po startu letíme na zříceninu hradu Branč , Vrbovce , Hrubou Vrbku , Velká nad Veličkou , Blanice pod Svatým Antonínkem , Veselí nad Moravou ,Vnorovy ,  Strážnice  , Petrov  , Rohatec, Ratíškovice , Milotice , letiště Kyjov . V Kyjově si užijeme pěkný letecký den a v podvečer se vracíme přes Bučovice , Letonice , Luleč  , Podomí , Kotvrdovice do Letovic . Nálet 6,92 hodiny , kilometry bohužel nemám , ale akce to byla moc povedená .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

V září se povedl ještě poslední týden, kdy se konal tzv. Svatováclavský slet v Dolních Bojanovicích  27.9. – 29.9. a  30.9. následovalo Zavírání nebe ve Stichovicích . Něco málo se dočtete o sletu v Bojanovicích i z článku na stránkách Letiště Hory ,který zde  publikoval Karel Kaštánek  – Toulky Moravou 2023 .

Odkazy na fotky a videa :www. rogalista1.rajce.idnes.cz

Video YouTube : Česká republika rogalem 2023

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..